10 Mai – Să Curăţăm Romania!

  • Home
  • /
  • Comunicate de presă

10 Mai a trecut şi mulţi cetăţeni europeni au luat măsuri pentru a Curăţa Europa. Dacă aţi fost în vacanţă la mare, la munte, la pădure sau la ţară, în drum către casă sau serviciu, nu ai văzut copii împreună cu părinţii sau profesorii lor, cetăţeni echipaţi cu mănuşi şi saci care luau deşeurile aruncate necorespunzător ?

Ei au luat parte la campania Să Curăţăm Europa – ROMÂNIA, campanie împotriva gunoaielor aruncate necorespunzător dezvoltată în cadrul proiectului LIFE+ “Săptămâna Europeană pentru Reducerea Deşeurilor” , cu sprijinul Comisarului European pentru Mediu, Janez Potočnik şi coordonat în România de Asociaţia PLANETA VERDE.

Peste 3300 de acţiuni de ecologizare au avut loc în toată Uniunea Europeană şi chiar în ţări din afara Uniunii, în cadrul primei ediţii a campaniei “Să Curăţăm Europa”. Ţările participante au fost: Andorra, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Danemarca, Anglia, Franţa, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Irlanda de Nord, Norvegia, Portugalia, România, Scoţia, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia, Olanda şi Turcia.

 

În România, 65 de echipe au ecologizat zone preferate, alese de aceştia, reuşind să se alăture campaniei peste 1000 de persoane. Malul Pârâului Tazlăul Sărat din municipiul Moineşti, Parc Tomis 2 şi Viile Noi din Constanţa, Ariniş – Gura Humorului, malul râului Ampoi din judeţul Alba Iulia, faleza Dunării din Brăila, o parte a pădurii Băneasa, pădurea de pe Şoseaua Tulcea-Agighiol, dar şi multe alte străzi, alei şi parcuri din diferite oraşe au devenit acum un loc plăcut de plimbare şi relaxare.

Peste 700 de saci de deşuri (de la cel mai mic – 35l, până la cei mari e 240l) şi 5,53 tone PET, 3,05 tone carton, 3,9tone sticlă, 1,2 tone plastic, 42 tone moloz, 8,2 tone deşeuri menajere,  0,05 t doze de aluminiu şi 0,07 tone metal au fost colectate în zilele de 9 şi 10 mai în cadrul campaniei “Să Curăţăm Europa – ROMÂNIA”.

Le mulţumim voluntarilor implicaţi si sperăm ca începând cu anul 2015 numărul deşeurilor aruncate necorespunzător să fie în scădere.

Scopul acestui proiect nu este numai de a curăţa râuri, parcuri sau plaje de gunoaiele aruncate şi, prin urmare, de a preveni dezastre majore de mediu, dar şi de a sensibiliza cetăţenii cu privire la modelele de consum ce generează deşeuri şi urgenţa de a lua măsuri în a preveni şi recicla deşeurile, reducerea impactului cetăţenilor asupra mediului înconjurător.

Asociaţia PLANETA VERDE este un ONG care vizează înainte de toate crearea unui echilibru natural şi militează pentru acţiuni şi politici care să susţină conceptul dezvoltării durabile.