24 Mai – Ziua Europeană a Parcurilor

24 Mai – Ziua Europeana a Parcurilor

 

Parcuri pentru Natură. Parcuri pentru bunăstare. Parcuri pentru pace.

 

Ziua Europeană a Parcurilor este o zi comemorativă pentru ariile protejate din Europa, lansată în anul 1999 de către Federaţia EUROPARC pentru a sărbători zonele protejate din întreaga Europă.

Ziua Europeană a Parcurilor are loc în ziua, sau în jurul zilei, de 24 mai a fiecărui an. Aceasta are ca scop să aducă oamenii mai aproape de natură şi să sensibilizeze opinia publică cu privire la importanţa conservării frumuseţii naturale a ariilor protejate şi importanţa conservării şi gestionării durabile a acestora.

 

2014

În anul 2014, lumea marchează 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial. Datorită acestui fapt, Ziua Mondială a Parcurilor va avea loc anul acesta sub tema: Parcuri pentru Natură. Parcuri pentru bunăstare. Parcuri pentru pace.

 

De ce ar trebui să ne amintim?  De ce ar trebuie să ne oprim pentru o secundă şi să ne gândim la acele evenimente care au avut loc cu atât de mult timp în urmă? Până la sfârşitul Primului Război Mondial, au existat foarte puţini oameni în ţările în care a avut loc, care au rămas neafectaţi. Războiul a ajuns şi în afara ţărilor direct implicate şi a atins viaţa în aproape toată lumea într-un fel sau în altul.

 

Prin conectarea celei mai importante date EUROPARC la această importantă aniversare, dorim să subliniem ca ariile protejate pot avea diferite roluri în vieţile oamenilor. Vrem să abordăm marea problemă: care este contribuţia pe care ariile protejate duc la Pace şi Bunăstare? Această iniţiativă are ca scop creşterea gradului de conştientizare cu privire la relevanţa şi valoarea ariilor protejate – inclusiv siturile Natura2000 – pentru conservarea naturii şi a păcii între oameni şiu comunişăţi.

 

Sursa: http://www.europarc.org/