Apel de abordare etapizată pentru un procent mai mare de reciclare a deșeurilor

Asociația care reprezintă sectorul de gestionare a deșeurilor publice din UE a solicitat obiective intermediare anuale pentru a ajuta statele membre care au depozitat în 2014 mai mult de 40 % din deșeurile lor la groapa de gunoi, cu  scopul de a atinge  rate de reciclare mai mari .

Aceste țări vor avea nevoie de date limită clare, realiste alături de o supravegherea  atentă a Comisiei Europeane, dacă acestea nu sunt pe drumul cel bun, așa cum a reieșit  într -o scrisoare către comisarul european pentru mediu , Janez Potočnik adresată de organizația Deșeurilor pe Mediu din Europa

Departamentul de Mediu al Comisiei se află în etapa finală a elaborării pachetului de politica în domeniul deșeurilor, asteptat de acționarii în luna mai. Se poate propune un obiectiv de reciclare global de până la 70% și o interdicție de  depozitare la groapa de gunoi.

Asociația speră, de asemenea, ca punctul de vedere cu privire la modul de îmbunătățire a sistemului de gestionare a deșeurilor va fi luat în considerare, în cadrul întalnirii de la Bruxelles de pe 31 martie, când se întâlnește juriul european privind utilizarea eficientă a resurselor, pentru a finaliza recomandările făcute .

În plus față de stabilirea obiectivelor intermediarecei întârziați, Deșeurile Municipale din  Europa au spus că o utilizare mai mare de energie din deșeuri ar trebui să fie permisă în unele țări, în funcție de condițiile de mediu , economice și climatice .

În special , legislația UE ar trebui să recunoască diferențele regionale în compoziția deșeurilor . Faptul că deșeurile generate în Europa de Sud au o fracțiune mai mare a deșeurilor biologice,  de aproximativ  40-60 % față de 10-30 % în țările nordice -  face ca" digestia anaerobă cu recuperare de energie una dintre cele mai bune tehnici disponibile regional " .

O definiție mai clară a deșeurilor municipale și o metodă de calcul a reciclării este , de asemenea, de o importanță capitală , precum și o relație bună de lucru între organizațiile de preluare a responsabilității producătorilor și municipalități , adaugă asociația .

Secretarul general Vanya Veras a spus ca a observat în ultimele 12 luni o " schimbare semnificativă a conștiinței ", ambele părți având acum o mai bună înțelegere și recunoaștere a rolurile lor .