Asociația Planeta Verde organizează Conferința Internațională “Societatea Europeană a Reciclării – Resurse Naturale și Managementul Deșeurilor

  • Home
  • /
  • Comunicate de presă

În perioada 09-10 Aprilie 2014 – Asociația Planeta Verde în parteneriat cu Asociația Română de Mediu (ARM) și Rețeaua Europeană a Profesioniștilor de Mediu (ENEP) organizează dezbaterea anului privind sistemul de management integrat al deșeurilor. Conferinţa, intitulată ”Societatea Europeană a Reciclării- Resurse naturale şi managementul deșeurilor” va avea loc la Crystal Place Ballroom, sala Roma din București.

 Evenimentul reunește actori importanți din cadrul local și european, datorită nevoii de a găsi o poziție comună faţă de unele inițiative legislative din domeniul de management al  deșeurilor, care pun în pericol îndeplinirea țintelor de colectare şi reciclare, pe care România este obligată să le atingă în decursul următorilor ani,  dar și pentru a dezbate teme precum: responsabilitatea extinsă a producătorilor în managementul deșeurilor, folosirea responsabilă a resurselor de apă în cadrul proceselor de producție și a materiilor prime rezultate din reciclare, responsabilitatea autorității publice locale, serviciile de salubritate şi de colectare a deșeurilor municipale, precum și tratarea şi epurarea apelor uzate…

Conferinţa are scopul de a clarifica aspecte importante legate de managementul deşeurilor şi de a identifica soluțiile naţionale prin care sistemul de gestiune a deşeurilor din România să atingă ţintele europene şi să se apropie ca metode şi rezultate de ţările avansate în acest sector.

În prezent, România ocupă locul 23 din 27 în clasamentul țărilor din Uniunea Europeană în privința modului de gestionare a deșeurilor municipale. Procentul de deșeuri depozitate la groapa de gunoi este de 98,7%, în timp ce statele de pe primele locuri depozitează mai puțin de 5% din deșeurile generate.

„Nivelul reciclării în România a fost de doar 1% în 2010, înregistrând o creștere uşoară până la 1,3%, în 2013. Ţinând cont că ţara noastră ar trebui să ajungă la o rată de reciclare de 50% până în 2020 ar însemna că progesele în acest sector ar trebui să crească cu circa 4% pe an. Rămâne de văzut în ce măsură România îşi poate atinge obiectivele, mai cu seamă că experienţa de până acum ne indică o creştere de doar 0,3% în circa doi ani”, a punctat Ionuț Georgescu, Președinte Onorific al Asociației Planeta Verde.

Demersurile aestei conferințe sunt susținute de SC Apa Nova SA, SC Intersemat SA, Green Group, GreenWEEE International SA, GreenTech SA, Green Fiber International SA, SC Alucro SA, Asociatia Environ, SC Cirom SA, SC Global Innovation Solution SA, EuroExpo.