Râul indonezian Citarium a avut multă vreme reputația de cel mai poluat râu din lume, până la demararea recentăba operațuinilor de revitalizare, care promit ca în următorii 15 ani, să-i spele imaginea și să-i curețe albia contra sumei de 4 miliarde de dolari.

">

Cel mai poluat râu din lume

Râul indonezian Citarium a avut multă vreme reputația de cel mai poluat râu din lume, până la demararea recentăba operațuinilor de revitalizare, care promit ca în următorii 15 ani, să-i spele imaginea și să-i curețe albia contra sumei de 4 miliarde de dolari. În apele sale, mai bine de 500 de fabrici, majoritatea producând textile ce necesită un tratament chimic, își devarsă deșeurile toxice. Aceeași apă înțesată cu gunoaie și reziduuri ajunge și în culturile de orez ale localnicilor și în gospodăriile lor, fiind un focar de infecție.

În bazinul Citarum, cel mai important râu din provincia indoneziană Java de Vest, trăiesc circa cinci milioane de oameni, cea mai mare parte asigurându-şi necesarul de apă din acest râu recunoscut pentru gradul extrem de ridicat de poluare. Factorii care contribuie decisiv la statutul de cel mai poluat râu din lume sunt, pe de o parte, fabricile situate de-a lungul său, care-şi deversează reziduurile, iar pe de alta, absenţa serviciilor de colectare a gunoaielor şi a sistemului de canalizare, astfel încât cele mai multe deşeuri provenite din gospodăriile oamenilor ajung în albia Citarum. Principalele surse de poluare sunt fabricile de textile din Bandung şi Chimachi, iar în suprafaţa de peste 8.000 de kilometri pătraţi a râului ajung substanţe toxice, cum ar fi plumbul, mercurul sau arsenicul. Totodată, de apele acestui râu depind agricultura, pecuitul, industria, aprovizionarea caselor cu apă şi generarea energiei electrice, atâta vteme cât pe cursul Citarum există trei hidrocentrale care asigură energia pentru Bandung şi zona Jakarta. În apele sale ajung, de asemenea, şi gunoaiele locuitorilor, care nu beneficiază de un sistem de colectare a acestora, însă aceeaşi apă este folosită pentru plantaţiile de orez, pentru igienă şi pentru gătit.

Deşi în urmă cu câţiva ani, Asian Development Bank a aprobat un împurumut de 500 de milioane de dolari pentru începerea operaţiunilor de curăţare, Citarum se numără în continuare printre cele mai poluate râuri din lume. Autorităţile estimează că apele râului vor fi epurate în maxim 15 ani, însă costurile investiţiei sunt considerabile, ridicându-se la patru miliarde de dolari.

Sursa: Think Ouside the Box