China – Guvernul modifică legislaţia de mediu

La sesiunea anuală de anul trecut a Congresului Naţional al Poporului, legiuitorul Chinei, Li Keqiang, primul - ministru, a declarat faptul că, calitatea aerului din oraşele Chinei l-au “supărat destul de tare”.  La sesiunea din acest an din luna martie, Dl. Li a mers mai departe , spunând că este timpul ca China să declare război poluării. Ca retorică, legea chineză este acum în curs de a fi modificată pentru a face faţă industriilor care poluează.

 

Legea Naţională de Protecţie a Mediului este modificată pentru prima dată de când a fost adoptatăîn anul 1989. Noile dispoziţii, ce urmează să producă efecte începând cu luna ianuarie, va permite amendarea companiilor poluatoare, detenţie directorilor neglijenţi şi sancţiuni pentru funcţionarii ce nu vor reuşi să pună în aplicarea legea.

 

Mulţi chinezi au demonstrat că doresc controale mai ferme. Protestele pe problem de mediu au devenit obişnuiteinclusiv unul în oraşul Hangzhou ce a avut loc pe 10 Mai, când vehicule de poliţie au fost răsturnate şi zeci de personae rănite. Locuitorii au protestat împotriva planurilor de a construe un incinerator de gunoi, aceştia temându-se că ar putea emite mercur şi dioxine.

 

Sursa: http://www.economist.com/news/china/21602286-government-amends-its-environmental-law-green-teeth?zid=313&ah=fe2aac0b11adef572d67aed9273b6e55