Cu 80% mai puține pungi de plastic

UE ar putea reduce radical utilizarea pungilor de plastic de unică folosință în cursul următorilor 4 ani, conform unui proiect prezentat săptămâna aceasta de către Comisie.

Propunerea le solicită statelor membre să descurajeze utilizarea pungilor de plastic subțiri, prin metodele pe care le consideră cele mai adecvate. Se poate opta, de exemplu, pentru taxarea sau interzicerea utilizării acestor pungi sau pentru introducerea unor obiective naționale de reducere.În medie, un european utilizează în prezent 198 de pungi de plastic de unică folosință în fiecare an, ceea ce reprezintă o pungă pe zi pentru fiecare gospodărie. Însă această medie variază considerabil în UE, de la 4 pungi/persoană în Danemarca și Finlanda, până la 466 în Polonia, Portugalia și Slovacia.

Schimbarea comportamentului consumatorilor

În multe țări din UE, introducerea unor taxe obligatorii pentru utilizarea pungilor de plastic de unică folosință a dus la scăderea drastică a acestui obicei, deoarece consumatorii s-au văzut nevoiți să plătească pentru fiecare pungă folosită.

În fiecare an, magazinele oferă aproape 100 de miliarde de pungi de plastic. Acestea sunt folosite o singură dată, timp de circa 20 de minute, însă, odată aruncate, au nevoie de sute de ani pentru a se descompune. Mai mult, 8 miliarde de pungi ajung, an de an, să murdărească râurile, lacurile, străzile sau satele noastre.

Efecte fatale asupra mediului

Pungile care ajung în mări și oceane sunt deseori ingerate de animalele și păsările marine, cu consecințe uneori fatale pentru balene, foci și pescăruși, precum și pentru numeroase soiuri de broaște țestoase aflate pe cale de dispariție. În Marea Nordului, 94 % din păsări au plastic în stomac. La cealaltă extremitate a Europei, pungile de plastic reprezintă 73 % din deșeurile de plastic colectate de traulere de-a lungul coastei din Toscana. UE speră că planul va duce la schimbarea atitudinii față de utilizarea acestor pungi și eliminarea lor ca deșeuri.

Noua propunere se referă doar la pungile subțiri, deoarece acestea sunt reciclate sau reutilizate mult mai rar decât cele mai groase. Ea este rezultatul invitației adresate Comisiei de miniștrii mediului din statele membre ale UE de a evalua posibilitatea de a acționa la nivel european. Propunerea a fost prezentată după ample consultări publice care au demonstrat un sprijin larg în favoarea unei inițiative la nivelul UE în acest domeniu.

Sursa: Comisia Europeană