Efectul lupilor asupra ecosistemelor

Lupii au un efect indirect uriaş asupra ecosistemelor: nu doar că sunt necesari pentru reducerea populaţiei de căprioare sau de alte animale (ierbivore, în special), ci schimbă în mod fundamental comportamentul ierbivorelor, unde păşunează acestea şi ce regiuni ajung să evite. Astfel, copacii şi plantele încep din nou să crească în zone unde aproape dispăruseră din cauza faptului că ierbivorele se hrăneau intensiv acolo, iar specii de păsări sau animale apar în regiunile unde se întâmplă această refacere a naturii. Acest fapt influenţează evoluţia întregului ecosistem dintr-o regiune, care devine mult mai plină de viaţă în doar câţiva ani – şi totul, datorită lupilor, aceşti „prădători” vânaţi şi blamaţi.

În materialul video de mai jos, puteţi vedea lanţul reacţiilor apărute în natură după ce lupii au fost reintroduşi în parcul american Yellowstone, după o absenţă de aproximativ 70 de ani din regiune. Şi, de reţinut: deşi materialul vorbeşte despre lupi, iar lumea pare să redescopere, acum, ce efect benefic au aceştia asupra mediului, şi alţi mari prădători sunt la fel de utili ecosistemelor, însă noi îi vânăm şi îi ucidem cu brutalitate – rechinii, spre exemplu, sunt în aceeaşi situaţie. Dispariţia lor va avea efecte negative greu de prevăzut asupra ecosistemelor.

Materialul video de mai jos a fost publicat pe 13 februarie şi are peste 3.500.000 de vizualizări până în prezent:http://youtu.be/ysa5OBhXz-Q

 

Sursa: Think Outside the Box