Forum pentru energie oceanică

UE urmărește să dezvolte o sursă fiabilă și sigură de energie regenerabilă prin crearea unui Forum pentru energie oceanică. Comisia Europeană a prezentat un plan de acțiune privind utilizarea energiei regenerabile din mările și oceanele Europei.

Planul este menit să sprijine acest sector al „energiei albastre”, aflat încă la început de drum, prin reunirea cunoștințelor și a expertizei în cadrul noului Forum pentru energie oceanică. Planul prevede, printre altele, dezvoltarea de tehnologii care să poată capta energia valurilor și a mareelor, precum și variațiile de temperatură din apă.

Un mare potențial

Obiectivul UE este să reducă dependența de combustibilii fosili și să garanteze siguranța aprovizionării cu energie prin crearea unei surse stabile de energie regenerabilă în regiune. Aceasta ar putea fi utilizată în asociere cu alte surse regenerabile, precum energia eoliană și solară.

Potrivit Comisiei Europene, oceanele și mările dispun de un potențial energetic suficient pentru a acoperi nevoile noastre actuale și viitoare.Însă există provocări majore în ceea ce privește exploatarea acestui potențial, cum ar fi costurile tehnologice ridicate și complexitatea normelor referitoare la acordarea licențelor.

Numeroase avantaje

Forumul pentru energie oceanică va aborda câteva dintre aceste provocări. Măsurile de sprijinire a sectorului energiei albastre sunt menite să ofere o sursă sigură de energie. Mai mult, ele vor aduce avantaje pentru mediu, vor favoriza crearea de locuri de muncă, în special în regiunile de coastă, și vor genera creștere economică.

Sursa: Comisia Europeană