Gunoiul şi Ghiocelul

  • Home
  • /
  • Proiecte încheiate

Gunoiul şi Ghiocelul’ este o coproducţie semnată MenţineRomâniaCurată.ro şi Compania Passe Partout Dan Puric”, fiind organizată sub înaltul patronaj al Ministerului Mediului şi Pădurilor. Spectacolul - eveniment a avut premiera sâmbătă, 5 iunie 2010 - Ziua Internaţională a Mediului-, la Sala Rapsodia din Bucureşti, seara debutând cu un mesaj din partea ministrului Mediului şi Padurilor, care a pledat pentru o implicare constantă a populaţiei, nu doar timp de o săptămână pe an”, în acţiuni de ecologizare sau de conştientizare publică a temelor de mediu. Ne bucurăm că alături de noi în această seară se află oameni de valoare, care susţin problematica mediului şi a deşeurilor, o înţeleg şi, avem încredere, o transmit mai departe” a mai punctat domnul ministru László Borbély.
Premiera a reunit în sală reprezentanţi ai autorităţilor, membri ai organizaţiilor de protecţia mediului şi management al deşeurilor, reprezentanţi ai unor mari companii, jurnalişti, lideri de opinie şi tineri activişti de mediu. Deşi tematica spectacolului le era familiară, spectatorii au fost permanent surprinşi şi provocaţi de-a lungul celor 15 momente ale spectacolului.

Spectacolul „Gunoiul şi Ghiocelul” aduce în discuţie probleme actuale legate de mediu şi reciclare într-un inedit dialog în mişcare. De-a lungul a celor peste 10 tablouri, actorii Nadejda Dimitriu, Adi Nour, Petru Voicu, Petru Ciobanu, Silviu Man şi Vadim Rusu, reinterpretează în cheie gravă sau cu umor teme esenţiale ale ecologiei, propun soluţii şi acţiuni, gesturi fireşti pentru probleme majore. Regia spectacolului este semnată de către Vadim Rusu, coregrafia de către Nadejda Dimitriu, iar costumele şi scenografia de către Dana Georgescu. „Am văzut în ultimele săptămâni cum acest spectacol prinde viaţă şi contur sub ochii mei, strat după strat: mişcare, costume, lumini. Ne bucurăm că acum îl puteţi vedea şi voi” ne-a povestit Nadejda Dimitriu, coregrafă şi actriţă. „Sunt mulţumit, am reuşit să interacţionăm excelent cu publicul. Premierele sunt speciale, cu aşteptări mari şi emoţii pe măsură. Aştept cu nerăbdare a şasea sau chiar a zecea reprezentaţie, când spectacolul se va aşeza, adăugându-şi sensuri noi” a declarat Vadim Rusu, regizorul spectacolului.

„Temele majore legate de mediu, printre care şi cea a deşeurilor, trebuie scoase din rapoarte oficiale şi aduse în atenţia publicului prin toate mijloacele posibile. Ne bucurăm să avem alături de noi în această iniţiativă talentul şi viziunea companiei Passe Partout Dan Puric, parteneri instituţionali ca Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi Garda Naţională de Mediu, precum şi firme şi organizaţii care ne-au susţinut: Hellenic Coca-Cola, Heineken România S.A., Asociaţia Recolamp, Asociaţia Environ, ECOTIC, REMAT HOLDING CO SRL Bucureşti, Eco-Rom Ambalaje şi Asociaţia Română pentru Ambalaje şi Mediu (ARAM)” a declarat Ilie Teodor Brie, Vicepreşedinte al Centrului de Excelenţă Pentru Dezvoltare Durabilă.

„Consider că această implicare este un lucru de igienă elementară. În acest moment România nu trebuie păstrată curată, România trebuie curăţată şi pe urmă trebuie să o păstăm curată. Deocamdată, România este teribil de murdară, ea are o dublă murdărie.” a declarat Dan Puric, mentorul şi conducătorul companiei Passe Partout. „Mergi pe stradă şi o să vezi că gunoiul face parte din metabolismul acestei străzi, nimeni nu face nimic, pe nimeni nu-l doare. Te uiţi la un şofer cum îşi aruncă mucurile de ţigară pe fereastră sau la nişte tineri cum îşi aruncă pe autostradă cutia de suc, asta denunţă un primitivism şi o lipsă de educaţie extraordinară. Şi atunci, cum să nu sprijin o asemenea iniţiativă care clar vrea să înceapă cu ceea ce este esenţial: întâi să faci curat!”