Ce pot face pentru a limita cantitatea de deșeuri alimentare pe care le produc în viața de zi cu zi?

Următoarele sfaturi vă pot ajuta să reduceţi cantitatea de deşeuri alimentare, să economisiţi bani şi să protejaţi mediul:

  1. Planificaţi-vă cumpărăturile: Stabiliţi meniul pe toată săptămâna. Verificaţi ce ingrediente mai aveţi în frigider şi prin dulapuri, apoi faceţi o listă cu ce aveţi nevoie. Luaţi-o cu dumneavoastră şi folosiţi-o la magazin. Nu vă lăsaţi tentat de oferte şi nu mergeţi la cumpărături dacă vă este foame, deoarece vă veţi întoarce cu mai multe produse decât cele necesare. Cumpăraţi fructe şi legume care nu sunt preambalate, pentru a lua exact atât cât aveţi nevoie.
  2. Verificaţi termenele de valabilitate: Dacă nu intenţionaţi să consumaţi un anumit produs a cărui dată de valabilitate expiră în curând, căutaţi un altul care rezistă mai mult sau pur şi simplu cumpăraţi-l în ziua în care veţi avea nevoie de el. Ţineţi seama de datele înscrise pe etichetă şi nu uitaţi că: „a se utiliza până la data de” înseamna că produsul poate fi consumat în condiţii de siguranţă doar până la data indicată (în cazul produselor din carne şi peşte); „a se consuma, de preferinţă, până la data de” indică data până la care produsul se menţine în stare optimă. Produsele alimentare pot fi consumate, în continuare, în condiţii de siguranţă, chiar şi după depăşirea datei indicate.
  3. Calculaţi de ce buget dispuneţi: Dacă irosiţi alimente, irosiţi şi bani.
  4. Menţineţi un frigider „sănătos”: Verificaţi sistemul de închidere şi temperatura frigiderului. Pentru a rămâne proaspete cât mai mult timp, alimentele trebuie conservate la o temperatură de 1-5 grade Celsius.
  5. Conservaţi alimentele conform instrucţiunilor de pe ambalaj.
  6. Mutaţi alimentele: Când cumpăraţi produse noi de la magazin, aşezaţi în partea din faţă a frigiderului sau a dulapului toate produsele mai vechi. Puneţi-le pe cele proaspete în partea din spate, pentru a reduce riscul de a găsi ceva stricat.
  7. Serviţi cantităţi mici de mâncare, în ideea că cine a terminat poate să mai ceară.
  8. Folosiţi resturile: În loc să aruncaţiresturile alimentare la gunoi, le puteţi folosi la masa de prânz sau la cina din ziua următoare sau le puteţi pune la congelator pentru a le folosi cu altă ocazie. Din fructele care s-au înmuiat puteţi face sucuri sau plăcinte. La fel, legumele pot fi folosite la supă.
  9. Congelaţi: Dacă mâncaţi doar o cantitate mică de pâine, puneţi-o la congelator când ajungeţi acasă şi scoateţi doar câteva felii cu câteva ore înainte de masă. Faceţi acelaşi lucru cu porţii de mâncare gătită la care puteţi apela în serile când sunteţi prea obosit pentru a mai găti.
  10. Transformaţi-le în îngrăşământ pentru grădină: Unele deşeuri alimentare sunt inevitabile, aşa că de ce să nu adunaţi cojile de fructe şi legume pentru a le folosi în grădină? În câteva luni puteţi obţine compost pentru plantele dumneavoastră. Dacă aţi gătit şi aţi produs, astfel, deşeuri alimentare, le puteţi aduna şi pe acestea. Pulverizaţi deasupra lor un strat de microbi speciali şi lăsaţi-le la fermentat în recipientul utilizat în acest scop. Produsul rezultat poate fi utilizat în sere şi grădini.