English (en) . Se remarcă o redresare chiar și în sectoarele care în ultimii ani au avut performanțe deosebit de slabe — de exemplu, serviciile auto și cele feroviare. Cel mai scăzut nivel de satisfacție se înregistrează în sectorul bancar, piețele produselor de investiții și cele ipotecare fiind cel mai slab cotate.

">

Noi vârfuri de performanță ale pieței europene de consum

Conform ultimelor statistici, s-au îmbunătățit condițiile de pe toate piețele din Europa, mai puțin în sectorul serviciilor și în cel energetic, unde există semne de îngrijorare.

Majoritatea europenilor sunt mulțumiți de piețele de bunuri, conform celei de-a zecea ediții aTabloului de bord al piețelor de consum English (en) . Se remarcă o redresare chiar și în sectoarele care în ultimii ani au avut performanțe deosebit de slabe — de exemplu, serviciile auto și cele feroviare. Cel mai scăzut nivel de satisfacție se înregistrează în sectorul bancar, piețele produselor de investiții și cele ipotecare fiind cel mai slab cotate.

Comisia examinează sute de produse și servicii, selectate de pe52 de piețe de consum. Consumatorii din întreaga UE alcătuiesc apoi o ierarhie a acestor produse și servicii în funcție de preț, problemele întâmpinate și plângerile introduse, gradul de încredere în firmele respective și nivelul de satisfacție.

Tabloul de bord evidențiază primele 3 sectoare considerate a fi cele mai deficitare:

  • piața serviciilor bancare
  • piața energiei
  • piața serviciilor de telecomunicații.

Sunt necesare îmbunătățiri și în ceea ce privește prețurile la carburanți și piața utilităților publice și a autovehiculelor de ocazie.

În comparație cu piețele bunurilor, serviciile se bucură de o popularitate constant mai scăzută în rândul consumatorilor, pe de o parte, din cauzacomplexității lor ridicate, pe de altă parte, din cauza faptului că strategiile de marketing fac, uneori în mod deliberat, dificilă alegerea de către consumator a ofertei celei mai avantajoase.

Tabloul evidențiază, de asemenea, disparități ale nivelului de satisfacție între regiunile UE. Cetățenii din țările cu o vechime mai mare în cadrul Uniunii sunt mai mulțumiți de piața serviciilor cu amănuntul și de piața serviciilor auto, în timp ce în țările care au aderat mai recent, consumatorii sunt mai mulțumiți de serviciile de telecomunicații.

Următoarele etape

Printre inițiativele adoptate de UE pentru a îmbunătăți condițiile pentru consumatori în sectoarele cu performanțele cele mai slabe se numără:

  • noi reguli privind conturile de plățiși produsele de investiții cu amănuntul;
  • inițiativa pentru un continent conectat; Deutsch (de) English (en) français (fr)
  • eforturile menite să asigure o mai mare transparență a ofertelor și facturilor de energie.

Comisia intenționează, de asemenea, să lanseze două studii aprofundate:

  • un studiu de piață privind piața furnizorilor de energie electrică cu amănuntul, care să compare situația actuală cu cea din 2010 și să analizeze impactul celui de-al treilea pachet privind energia DeutschEnglishfrançais al UE;
  • un studiu comportamental, care să îi ajute pe consumatori să înțeleagă mai bine clauzele și condițiile contractuale.

Conform unui studiu recent privind prețurile la carburanții auto, în unele țări acestea pot înregistra chiar și mai multe fluctuații pe zi. Site-urile specializate în compararea prețurilor au devenit, așadar, un instrument util pentru autoritățile de reglementare, care, prin noi reguli în materie de stabilire a prețurilor, pot spori transparența acestora și le pot chiar reduce.

Se desfășoară în prezent o analiză aprofundată a problemelor de pe piața autovehiculelor de ocazie, cu scopul de a avea o imagine mai clară asupra acestora și de a identifica eventuale soluții.

 

Sursa: Comisia Europeană