"Noi nu avem o raportare  şi ne mai lipsesc două instrumente importante: primul este cel economic, suntem ultimul stat care nu avem taxă pe depozitare la groapă, și doi nu avem un sistem de trasabilitate, şi atunci se fură. Se fură din pubele de colectare, se fură de pe  groapă, se fură din maşinile de colectare. Noi nu ştim exact cât. Eu îmi permit să spun că aproximativ 30 – 50% din raportările operatorilor economici, pe anumite fluxuri, sunt doar pe hârtie şi neacoperite în realitate de deşeuri, pentru că nu avem acest sistem unitar, iar Comisia Europeană a anunţat anul acesta că va introduce obligativitatea ca fiecare stat membru să aibă un sistem minim de trasabilitate şi o taxă minimă la depozitare. Noi am amânat-o încă trei ani pentru a nu supăra primarii într-un an dificil din punct de vedere electoral şi politic”

">

Până la 50% din raportările firmelor, pe anumite fluxuri de colectare, sunt false

Până la 50% din raportările efectuate de operatorii economici din România, pe anumite fluxuri de colectare, sunt făcute doar pe hârtie, în realitatea acestea sunt necacoperite de deșerui, a declarat, miercuri Ionuț Georgescu, director general Intersemat, în cadrul unei conferințe de profil.

Noi nu avem o raportare  şi ne mai lipsesc două instrumente importante: primul este cel economic, suntem ultimul stat care nu avem taxa pe depozitare la groapă, și doi nu avem un sistem de trasabilitate, şi atunci se fură. Se fură din pubele de colectare, se fură de pe  groapa, se fură din maşinile de colectare. Noi nu ştim exact cât. Eu îmi permit să spun că aproximativ 30 – 50% din raportările operatorilor economici, pe anumite fluxuri, sunt doar pe hârtie şi neacoperite în realitate de deşeuri, pentru că nu avem acest sistem unitar, iar Comisia Europeană a anunţa anul acesta că va introduce obligativitatea ca fiecare stat membru să aibă un sistem minim de trasabilitate şi o taxă minimă la depozitare. Noi am amânat-o încă trei ani pentru a nu supăra primarii într-un an dificil din punct de vedere electoral şi politic”, a spus Georgescu.

Potrivit acestuia la nivelul Bucureștiului s-a colectat selectiv aproape 100.000 de tone de deşeuri, însă cifra este mai mare decât cea raporata pentru întreaga ţară.

Nu ştim exact ce cantitate s-a valorifiocat pentru că fluxul acesta durează ceva timp, dar putem considera că cel puțion jumătate ar trebui să ajungă în valorificare şi reciclare. Mă întreb dacă nu cumva cifra de 75.000 de tone la nivelul ţării, acel 1% reciclare e corect. Noi am raportat 1%, însă, în cercurile profesioniste din managemetul deşeurilor, se vorbeşte ca această cifră este greşită şi că am fi undeva pe la 3- 5%”, a explicat directorul general Intersemat.

Acesta a mai spus că autorităţile române au interpretat legilatia europeană după bunul plac.

Legislația europeană prevede o colectare pe patru fracții. Noi am înțeles, din anumite aspecte legislative, că, dacă nu este posibil tehnic și economic, putem să facem cum vrem noi. Acele aspect nu se referă la capacitatea noastră de a colecta selective, ci la capacitatea industriei de a recicla, iar în România există industrie de reciclare care, din păcate, trebuie să-și importe deșeurile ca să-și acopere capacitățile de reciclare”, a mai spus Georgescu.

Green Report