Portretul consumatorului roman. Aruncam fiecare, in medie, cate 180 de kilograme de mancare pe an

Cumpărăm mâncare de parcă mâine s-ar închide toate magazinele, iar alimentele ajung inevitabil să se strice în frigider.

Un român irosește în fiecare zi o jumatate de kilogram de mâncare gătită, dar și produse pe care nu au apucat să le scoată din ambalaj. Asta înseamnă în jur de 180 de kilograme în fiecare an.

Pierderile încep însă din hipermarketuri, pentru că au pe stoc mărfuri cu termen de valabilitate foarte lung, care de multe ori nu se vând.

Autoritățile sanitar-veterinare obligă magazinele și hipermarketurile să dețină spații în care să colecteze marfa depreciată. Numai din depozitului unui supermarket se aruncă, lunar, 150 de kilograme de produse din carne. Vorbim de alimente care au expirat sau care s-au alterat.

Și în piețe lucrurile stau cam la fel. Se aruncă în jur de 25% din cantitatea de ridichi, varză, salată, ceapă sau ștevie.

Comerciant: "Sunt pretentioși, s-au învățat de la supermarket să râcâie în raftul de alimente. Uitați: păstârnac care s-a stricat și pe care nu-l mai cumpară nimeni.

Cercetările arată că cea mai mare cantitate de mâncare aruncată, adică 42%, provine din gospodării
Producătorii sunt responsabili pentru alti 39%.

Mâncarea din restaurante și de la firmele de catering ajunge la coș în proporție de 15%, iar retailerii aruncă și ei 4% din produsele de la raft.

La conferința regională FAO, care se desfășoară la București, se caută soluții pentru diminuarea risipei alimentare la nivel mondial. O variantă este ca produsele care se apropie de data de expirare să fie vândute mai ieftin.

În Uniunea Europeană, risipa de alimente se ridică la 89 de milioane de tone pe an. Iar previziunile arată că până în 2020 pierderile vor fi de 128 de milioane de tone.

Video <iframe src='http://www.stirileprotv.ro/lbin/video_embed.php?media_id=61493092&section=3&video_section_id=' frameborder='0' style='width: 400px; height: 350px; scrolling: no;'></iframe>

Sursa PRO TV