Prezentare

  • Home
  • /
  • Brussels - 2015 - Societatea Europeana a Reciclarii - Resurse Naturale si Managementul Deseurilor ANULAT

CONFERINŢĂ ANULATĂ datorită codului de securitate impus în cadrul Parlamentului European.

De la revoluţia industrială, cantitatea de deşeuri a crescut în mod constant, din cauza folosirii modelului de creştere economică  “ia – produ – consumă - aruncă” – un model liniar care presupune că resursele sunt din abundenţă, disponibile şi ieftin de aruncat.

Este vorba despre o economie circulară. Acest lucru înseamnă reutilizarea, repararea, renovarea şi reciclarea materialelor şi a produselor existente. Ceea ce s-a considerat a fi DEŞEU poate fi transformat într-o resursă. Toate resurse trebuie să fie gestionate mult mai eficient de-a lungul ciclului lor de viaţă. (Sursa – Comisia Europeană)

Transformarea Europei într-o economie circulară presupune:

  • Stimularea reciclării şi prevenirea pierderii de materiale valoroase;
  • Crearea de locuri de muncă şi creştere economică;
  • Demonstrarea modului în care noile modele de afaceri, eco-design şi simbioză industrială pot duce către “zero deşeuri” (zero waste);
  • Reducerea emisiilor cu efect de seră şi a impactului asupra mediului (Sursa – Comisia Europeană).

 

Comisia a anunţat, prin planul de lucru al anului 2015, că intenţionează să retragă Pachetul de Economie Circulară şi să scoată o nouă propunere până la finalul anului 2015, declarând că va solicita părerea Parlamentului şi a Consiliului înainte de a retrage oficial Pachetul de Economie Circulară.

 

Departe de atingerea obiectivelor europene privind deşeurile, ne punem întrebarea firească: ce se va întampla în ţările din Sud-Estul Europei dacă Pachetul de Economie Circulară va fi retras? Nu este nevoie de obiective ambiţioase şi legislaţie strictă pentru ca şi aceste ţări să se apropie de obiectivele necesare pentru a asigura sustenabilitatea mediului? Cum poate fi consolidată capacitatea lor administrativă pentru a asigura  “zero deşeuri” (zero waste)? Care este rolul Societăţilor Comerciale de Preluare Responsabilitate si a ONG-urilor? Care sunt cele mai bune instrument ce ar trebui puse în aplicare?

 

Toate aceste subiecte, dar şi multe altele legate de preluarea responsabilităţii şi soluţii vor fi discutate în cadrul Conferinţei Internaţionale „Societatea Europeană a Reciclării – Resurse Naturale şi Managementul Deşeurilor”.