Protest în fața Palatului Parlamentului faţă de modificările Legii salubrizării

Asociaţia Reciclatorilor din România a protestat în faţa Palatului Parlamentului faţă de modificările Legii salubrizării. Actualul act normativ, aflat în stadiul de a fi promulgat de preşedintele României, va permite societăţilor de salubrizare, care au contracte cu autorităţile locale, să deţină monopolul asupra gestionării deşeurilor. Prevederile acesteia ar conduce la eliminarea de pe piaţă a firmelor private de reciclare a deşeurilor, iar zeci de mii de oameni sărmani şi-ar pierde sursa de existenţă.

Iniţiativa Legii 101/2006 aparţine PDL, dar „a fost modificată de deputatul PSD Eduard Martin, care are interese prin câteva firme personale în Constanţa, Petroşani şi Târgu-Jiu”, a declarat, pentru ziarul PUTEREA, Mirel Niculae, proprietar al unei firme de reciclare din Călăraşi. El susţine că 4-5.000 de firme vor dispărea de pe piaţa deşeurilor, mulţi oameni îşi vor pierde singura sursă de venit, spre beneficiul unui grup restrâns de persoane.

La începutul acestei luni, Legea 101/2006 a trecut de ambele camere ale Parlamentului şi se află în stadiul de promulgare.

Circa 40 de firme din industria reciclării deşeurilor pentru ambalaje au protestat faţă de această tentativă de monopolizare, invocând faptul că operatorii cu experienţă vor dispărea, iar autorităţile locale nu vor fi capabile să gestioneze eficient deşeurile, cum nu sunt în stare nici măcar să se ocupe riguros de curăţenie în localităţi.

Colectarea devine o infracţiune

Din rapoartele de mediu ale societăţilor comerciale se estimează că valoarea industriei reciclării deşeurilor (metale feroase şi neferoase, PET-uri, hârtie şi carton, electronice şi electrocasnice) ajunge la 9 miliarde de lei.

Constantin Damov, director al unei fabrici de reciclare a sticlei, spune că acesta „este un protest profesional faţă de o lege imperfectă. Aceasta nu este o lege pentru curăţenie, ci pentru buzunarele unor persoane. Nici un om sărman nu va mai putea să strângă PET-uri sau cartoane din gunoaie, pentru că va fi considerat infractor”.

Silviu Dumitru, secretar al Institutului Verde, organizatorul acţiunii de protest, afirmă că, din interese politice, legea a trecut fără dezbatere publică şi nu are nici normele de aplicare. „Cerem ca legea să se întoarcă în Parlament, să fie dezbătută cu seriozitate, altfel vom continua protestele şi vom face presiuni să nu fie promulgată”. El susţine că deja în ţară multe centre de colectare a deşeurilor au fost închise, iar primăriile fac presiuni asupra celor care mai funcţionează să se închidă, altfel toate deşeurile colectate vor fi confiscate. „Valoarea întregii industrii de reciclare, estimată la 9 miliarde de lei, ar putea ajunge doar în buzunarele companiilor de salubritate. Propunerea de modificare a Legii 101/2006, adoptată de Parlament şi trimisă spre promulgare Preşedintelui României oferă drept exclusiv companiilor de salubritate pentru colectarea deşeurilor, restricţionând accesul altor operatori, colectori şi reciclatori la această resursă”, spune Silviu Dumitru.

Toate acestea vin pe fondul educării populaţiei cu privire la colectarea deşeurilor pentru reciclarea lor, care ţine de câţiva ani. Mulţi oameni, în special copii şi pensionari, şi-au făcut un obicei de a strânge dozele de bere, sticlele de plastic şi pliantele publicitare pe care le vând periodic la centrele de colectare a deşeurilor. Acum, ei riscă să li se confişte sacii dacă sunt văzuţi de poliţia locală.

Petiţii şi scrisori deschise

În cadrul protestului, au fost semnate 5 scrisori deschise ce au fost trimise instituţiilor cu putere de decizie şi expertiză în acest caz: preşedinţiei Camerei Deputaţilor, Consiliului Concurenţei, preşedinţiei României, Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice şi Ministerului Economiei. De asemenea, a fost iniţiată o petiţie care poate fi semnată de toţi cei care apreciază importanţa reciclării profesioniste a deşeurilor de ambalaje.

Vă prezentăm mai jos câteva din aspectele semnalate în scrisoarea deschisă adresată preşedintelui României:

 

• Băieţii deştepţi din salubritate confiscă deşeurile de ambalaje cu valoare economică pozitivă de către un grup de firme de salubritate aparţinând clientelei politice.

• Modificarea textului legii prin care sunt definite deşeurile menajere, deşeurile municipale şi deşeurile similare va genera confuzii totale în ceea ce priveşte încadrarea deşeurilor de ambalaje, cu scopul de a fi permisă colectarea lor direct de la populaţie şi de la generatorii de deşeuri doar de către întreprinderile de salubritate ai baronilor puterii insalubre.

• Legea permite crearea unor monopoluri la nivelul fiecărei unităţi administrativ teritoriale, prin acordarea pentru 35 de ani a dreptului exclusiv de a presta activitatea de salubritate unui singur operator.

• Legea nu are avizul Consiliului Concurenţei, deşi are efect anticoncurenţial.

• Atribuirea contractelor de salubrizare va fi făcută fără licitaţie prin renunţarea la aplicarea Legii achiziţiilor publice.

• Modificările nu au făcut parte din proiectul iniţial, nu au fost găsite în forma aprobată de Senat, ci au fost introduse la Camera Deputaţilor.

Sursa: Puterea