Record pentru sistemul vienez de bike-sharing „City bike“

În 2003 Municipalitatea Vienei a inițiat proiectul de bike-sharing “City bike Viena”, devenit între timp o parte integrantă a transportului public vienez. În 2013 sistemul a înregistrat un nou record: peste 790.000 de biciclete închiriate, cu 11% mai mult decât în anul precendent și acest lucru în ciuda vremii nefavorabile din sezonul de vârf.

Hans-Erich Dechant, coordonatorul proiectului, subliniază de asemenea faptul că în 2013 au fost parcurși în total 2,5 milioane kilometri cu bicicletele Citybike, ceea ce înseamnă un nou record. În prezent, sistemul vienez de bike-sharing dispune de 116 puncte de închiriere și peste 1.400 biciclete. În 2014 numărul stațiilor urmează să ajungă la 120.

Ceea ce face ca sistemul să fie atât de atractiv este printre altele faptul că prima oră de închiriere este gratuită. Dacă nu ai de făcut drumuri prea lungi, poți să te plimbi chiar fără să scoți un ban din buzunar. Pentru a beneficia în repetate rânduri de această primă oră gratuită, tot ce trebuie să faci este să predai bicicleta în curs de o oră de la momentul închirierii, să aștepți 15 minute și să închiriezi din nou o bicicletă. Înregistrarea în sistem se face o singura dată, cel mai simplu cu un card bancar.

Succesul proiectului „City bike“ se datorează însă fără îndoială și infrastructurii pentru biciclete, de care dispune Viena: dacă în 1990 pistele de biciclete din capitala Austriei se întindeau pe o distanță de 190 km, în 2013 acestea au ajuns la o lungime de 1.246 km. Totodată site-ul Municipalității Vienei oferă o privire de ansamblu asupra întregii rețele de drumuri destinate circulației cu bicicleta.

 

Sursa: Green Report