Spania stabileşte primele norme pentru refolosirea Deşeurilor Electrice, Electrocasnice şi Electronice (DEEE)

Spania a introdus prima cerinţă de re-folosire a deşeurilor din echipamente electrice, electrocasnice şi electronice.

Transpunerea Directivei DEEE din 2012 în Spania, aprobată luna trecută, va cere ca anumite categorii de deşeuri să fie pregătite pentru a fi refolosite.

Legea stabileşte o normă de 2% pentru bunurile casnice şi de 3% pentru IT, astfel încât acestea să fie pregătite pentru a putea fi refolosite până în ianuarie 2017.

Producătorilor DEEE li se cere să înregistreze într-un registru naţional pentru a se facilita monitorizarea şi urmărirea, şi să furnizeze informaţii tehnice asupra tuturor cerinţelor pentru a facilita refolosirea.

Domeniul deşeurile reprezintă 27% din forţa de muncă din cadrul sectorului verde al Spaniei, iar ministerul mediului calculează că pregătirea în scopul refolosirii DEEE ar putea genera 4.700 de slujbe .

Legislaţia “ar fi putut să stabilească norme mai ambiţioase şi să fi fost aplicate mai multor categorii de deşeuri, iar Europa ar trebui să privească la exemplul dat de Spania, pentru a-şi putea da seama că acest lucru poate fi realizat”, a spus Michael Len, director al Rreuse, asociaţie ce reprezintă organizaţii pentru refolosire din întreaga Europă.

Pentru asociaţia spaniolă a industriei de instalaţii, FundaciónEcolec, norme mai ambiţioase ar fi “dificil de rezolvat în perioada de timp stabilită”, a spus purtătorul de cuvânt Rafael Serrano. “Cea mai bună formula este de a ne adapta în mod treptat la obiective din ce în ce mai ambiţioase”, a declarat el.

În lumina acestei Directive DEEE, UE trebuie să examineze posibilitatea stabilirii de norme în vederea pregătirii DEEE de refolosire până la data de 14 august, anul viitor.

Directiva DEEE nu va fi revăzută ca parte a pachetului noii economiei circulare pe care îl dezvoltă în momentul de faţă Bruxellul, pentru că directiva a fost revăzuta sub egida ultimei Comisii, a mai afimat purtătorul de cuvânt.