Stare de urgenţă în vestul Canadei după o poluare provocată de o mină de aur

Poluare masivă la Cariboo din vestul Canadei. Starea de urgenţă a fost decretată în această regiune din statul Columbia britanică după ruperea unui baraj care reţinea apele poluate ale minei de aur şi cupru în aer liber. Potrivit ecologiştilor canadieni este o “catastrofă ecologică majoră”.

În urma ruperii barajului de la bazinul de decantare al minei de pe muntele Polley, o importantă parte a reţelei hidrografice a fost poluată de produse toxice.

În consecinţă populaţia nu are voie să utilizeze apa – nici măcar fiartă şi nici măcar pentru animale - şi nici să se îmbăieze în lacurile Polley şi Quesnel au precizat autorităţile districtului aflat la nord-vest de Vancuver.

Local s-a decretat starea de urgenţă pentru a permite luarea tuturor măsurilor de securitate.

În total 10 milioane de metri cubi de apă şi aproape 5 milioane de metri cubi de nisip fin s-au deversat în urma ruperii barajului. Mass media locală spune că printre produsele toxice ajunse astfel în natură se numără seleniu, arsenic, mercur, plumb şi cadmiu.

Mina de aur şi de cupru de pe muntele Polley este exploatată de firma Imperial Metals, firmă ce spune că nu cunoaşte cauzele ruperii digului, construcţie ce ar fi fost realizată independent de mină.

 

Sursa: www.rfi.ro